Zelf een houten pergola maken

Zo’n mooie pergola is een verrijking voor bijna iedere tuin. Zeker als u wat minder echte bomen of hoge struiken heeft staan, kan zo’n fraai houten tuinelement extra reliëf in uw tuin aanbrengen. Hoewel een pergola van steigerbuizen ook mogelijk is, hebben de meeste mensen een voorkeur voor een echte houten pergola. Dat oogt veel natuurlijker en past daarmee het beste in veel tuinen. En uiteraard gebruikt u de pergola om mooie klimplanten overheen en omheen te laten groeien, waardoor het geheel een mooie combinatie wordt van hout en planten.

Woodcon

Laten plaatsen of zelf bouwen?

Natuurlijk kunt u uw nieuwe pergola laten plaatsen. Dat is makkelijk want u heeft er verder geen omkijken naar. Maar een doe-het-zelf pergola is ook prima te realiseren. Voor wat betreft de constructie is het natuurlijk net wat minder complex dan – noem eens wat – een tuinhuisje. En uiteraard kunt u pakketten kopen waarin u alle houten onderdelen voorgezaagd aantreft. Inclusief de benodigde ijzerwaren als hoekijzers, schroeven of bouten. Maar ook het zelf op maat zagen en bewerken van de houten onderdelen van uw pergola zal voor veel doe-het-zelvers geen enorme uitdaging zijn.

Bouwplan voor uw pergola

U kiest de vorm van uw pergola natuurlijk helemaal zelf. Dat kan een zogenaamde dakpergola zijn, wat feitelijk een ‘open overkapping’ is. Maar het meest bekend is de enkelvoudige pergola die bestaat uit verticale palen die onderling zijn verbonden met dwarsbalken. Op die dwarsbalken worden op regelmatige afstanden (denk aan ongeveer 50 centimeter) de kenmerkende dwarsliggers aangebracht, de zogenaamde ruiters of dwarsruiters.

Het eenvoudigst is zo’n pergola te bouwen met vierkante palen, al kunt u uiteraard ook rondhout gebruiken. We gaan hier verder uit van vierkante houten palen. De basis wordt gevormd door palen van 3 meter lengte. Ga er vanuit gaat dat uw pergola ongeveer 220 centimeter hoog moet zijn. U voorkomt ermee dat bij de eerste beste plant die iets omlaag kronkelt iedereen moet bukken. In dat geval kunt u de paal 80 centimeter diep in de grond plaatsen, waarmee het bouwsel voldoende stevig wordt. Gebruik een grondboor om het gat te maken. Met een schep is dat een vreselijk karwei, want het gat moet dan veel groter worden uitgegraven dan nodig is voor de paal. U kunt zelf de dikte van de palen kiezen, maar als u wat stevigheid zoekt en de pergola bijvoorbeeld een soort overkapping wordt, zult u toch al snel vierkante palen van 9 cm willen gebruiken.

Bovenop de staande palen brengt u de dwarsbalken aan (denk aan een waterpas). Die worden veelal van hetzelfde soort hout als de verticale staanders gemaakt. U bevestigt ze met behulp van hoekijzers aan de staanders en aan elkaar. Als laatste stap kunnen dan de dwarsruiters worden aangebracht. Daar kan wat dunner hout voor worden gebruikt.

De pergola impregneren

Bescherm uw pergolahout met Woodcon

In dat geval is Woodcon een uitstekende optie om uw houten pergola te beschermen. Woodcon vormt een volledig onzichtbare coating die zich op het hout hecht maar ook in het hout vastzet. Woodcon zorgt ervoor dat het houtoppervlak waterafstotend wordt en voorkomt dat water het hout kan intrekken. Woodcon is een milieuvriendelijk houtbeschermingsmiddel dat niet kan afbladderen, schilferen, barsten of op een of andere manier loslaten van het houtoppervlak. Omdat het al het vocht tegenhoudt, voorkomt het aantasting van de pergola door houtzwam, algen en mosgroei. Ook het gevaar van termieten en houtworm wordt door Woodcon tegengegaan. Dankzij Woodcon kunt u lang genieten van uw prachtige nieuwe pergola.

Terug naar blog